sâmbătă, 15 februarie 2014

Anxietatea de separare la caini




Cainii sunt cele mai indragite animale de companie pentru ca sunt foarte sociabili, puternic atasati de stapanii lor si devotati. Totusi, aceleasi caracteristici contribuie la aparitia unei probleme de comportament foarte intalnita: anxietatea declansata de despartire. Pentru caini, "haita" inseamna supravietuire. Stapanii asigura un adapost, mancare, siguranta si ii ofera cainelui un rol in familie. Un caine separat de stapanul sau  se poate simti nesigur si stresat.

Un caine poate manifesta in mod natural anxietate atunci cand este separat de stapan dar exista si cazuri in care evenimente traumatice sau schimbari majore in viata patrupedului pot declansa aceasta problema de comportament. Cele mai intalnite semne ale starii de neliniste a cainelui sunt latratul excesiv, scheunatul, mestecatul obiectelor si urinarea in locuri nepermise din casa. Tineti minte ca stresul este o consecinta a atasamentului pe care animalul il simte fata de dumneavoastra iar toate stricaciunile pe care patrupedul le face nu reprezinta o "pedeapsa" pe care cainele vrea sa v-o aplice pentru ca ati plecat de langa el.


Exista mai multe metode prin care sa preveniti anxietatea despartirii si sa invatati catelul sa se simta confortabil si cand este lasat singur. Creati un mediu placut pentru animal. Cainele va avea la dispozitie jucariile preferate, hrana si apa. Este foarte important sa dezobisnuiti cainele cu rutina dumneavoastra. Animalul de companie va urmareste toate miscarile si isi va da repede seama ca atunci cand va luati cheile urmeaza sa plecati si, astfel, se instaleaza anxietatea. Incercati sa realizati o lista cu lucrurile pe care le faceti, de obicei, cand va pregatiti sa iesiti din casa (luati cheile, va imbracati cu o giaca). Dupa ce le-ati identificat, faceti lucrurile respective dar nu plecati. Asezati-va confortabil sau uitati-va la televizor. Lasati cainele sa ghiceasca ce urmeaza sa faceti.
 
 
Daca patrupedul arata deja semne ale anxietatii, nu va faceti griji. Exista moduri in care situatia se poate imbunatati si atat stresul animalului cat si consecintele acestei stari sa dispara. O metoda ineficienta in cazurile de anxietate de separare este cumpararea unui nou animal de casa. Prezenta unui alt animal nu va imbunatati cu nimic starea psihica a cainelui pentru ca anxietatea sa este declansata de separarea de stapan, si prea putin de faptul ca este singur.

Atunci cand va intoarceti acasa si gasiti o camera distrusa sau mizerie pe podea, nu va pedepsiti cainele. Multi proprietari de caini cred ca animalul "stie" ca a facut un lucru gresit. Aceasta idee este gresita. Faptul ca stapanul este intampinat cu o "privire vinovata" de catre caine nu este decat rezultatul unei interpretari exagerate a expresiilor faciale si corporale ale animalului. Mai mult, cainele poate raspunde prin atitudinea sa si la reactia stapanului, care comunica frustrare si dezamagire. Cainele nu va face nicio legatura intre o eventuala pedeapsa si ce a facut mai devreme. Starea de anxietate a cainelui se poate chiar agrava avand in vedere ca, acum, animalul asociaza intorcerea dumneavoastra cu o pedeapsa.

Pentru cazurile extreme, in care cainele se raneste singur incercand sa iasa din casa, o solutie ar fi tratamentul medicamentos. Medicul veterinar va poate recomanda mai multe medicamente care calmeaza cainele. Totusi, vestea buna este ca anxietatea separarii poate fi tratata la cainii de toate varstele. Incercati sa pastrati sosirile si plecarile calme. Atunci cand veniti acasa, ignorati cainele pentru cateva minute, dupa care il mangaiati cu calm. Este indicat sa lasati la dispozitia cainelui un articol de imbracaminte care are impregnat mirosul dumneavoastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu