vineri, 14 februarie 2014

Vrei un catel dar nu te-ai hotarat asupra rasei? Afla ce ti se potriveste.





Alegerea unui catel depinde de mai multi factori, care tin in special de modul nostru de viata si de cat timp si resurse suntem pregatiti sa-i alocam zilnic.

Astfel, conteaza foarte mult daca adoptam un caine de talie mica sau de talie mare, un caine de paza si aparare sau unul de agrement, un caine cu par lung sau unul cu par scurt...

Si am putea continua lista la nesfarsit.

In continuare vom analiza impreuna cele mai importante "coordonate" de care trebuie sa tinem seama in momentul in care alegem rasa, in functie de talie, utilitate, lungimea parului si temperamentul viitorului nostru prieten canin.



Un catel de talie mica sau un catel de talie mare?
In momentul in care ii adoptam, toti cateii sunt mici si dragalasi, dar trebuie sa tinem seama de faptul ca vor creste intr-un an cat noi in 14, si asa vor ramane pana la sfarsitul vietii lor.


Asadar, daca avem curte sau suntem convinsi ca avem zilnic timp de o plimbare in aer liber, putem opta linistiti pentru un caine de talie mare. Atentie, totusi - cainii de talie mare pot fi foarte incomozi in apartament - riscati sa nu mai aveti loc pe canapeaua din sufragerie si sa fiti nevoiti sa urcati bibelourile pe rafturile cele mai de sus ale bibliotecii, pentru ca in bucuria lor de a va revedea dupa o zi de lucru, s-ar putea sa le darame cu coada!!! Iar cand aveti musafiri este foarte neplacut ca Dogul dumneavoastra German (care saliveaza abundent vara) sa se scuture si sa arunce stropi pe rochia cea noua a colegei de serviciu!

Pe de alta parte insa, chiar daca se poate intampla ca hotul sa va intre in casa, in mod sigur nu va mai iesi pana in momentul in care dumneavoastra decideti acest lucru. Cainii de talie mare, in special cei de paza si aparare, protejeaza interiorul locuintei s tot ceea ce contine aceasta, astfel incat, chiar daca permit oamenilor noi sa intre, sunt foarte greu de convins sa-i lase sa iasa.

Cainii de talie mijlocie prefera curtea, dar majoritatea se adapteaza destul de bine la viata in apartament. Cu toate acestea, miscarea zilnica nu trebuie neglijata, pentru ca au tendinte de ingrasare in cazul in care duc o viata prea sedentara.

Cainii de talie mica sunt in general cei din grupa cainilor de agrement, care se adapteaza perfect mediului de interior. Sunt ca niste jucarii cu blana si ochi vioi, care invioreaza atmosfera casei si fac deliciul musafirilor. In general sunt foarte temperamentali, au metabolismul mai rapid decat rudele lor de talie mare, si nu stau locului nici o clipa. Apatia si plictiseala unui caine de talie mica sunt simptome clare de boala - la cainii de talie mare, de obicei mai seriosi si mai greoi, se depisteaza mai greu primele semne ale unei maladii.

Atentie! Cantitatea de mancare necesara unui caine este direct proportionala cu greutatea si inaltimea lui!

Utilitate
Scopul in care adoptam un caine este un criteriu foarte important de selectie. Nu vom adopta un Caniche pitic pentru paza si aparare!


Lungimea parului
Daca am decis ca viitorul nostru prieten cu blana va sta in casa in care locuim, ar fi bine sa ne orientam catre o rasa sau o varietate cu par scurt - pe langa faptul ca parul lung necesita ingrijire speciala, in perioadele de naparlire (primavara si toamna) este o adevarata pacoste pentru canapele si covoare! Pentru gospodine se recomanda Caniche-ul sau Fox Terrierul, carora le cade parul in cantitati neglijabile pe tot timpul anului.

Daca am decis ca va sta in curte, putem alege o rasa sau o varietate cu par lung, fara probleme. Totusi, parul lung trebuie ingrijit chiar si la cainii de curte - daca nu este pieptanat aproape zilnic, parul lung se incurca atat de tare incat capata aspectul paslei si unica metoda de a rezolva problema este... o tunsoare cazona!

Atat cainii cu par lung cat si cei cu par scurt pot avea paraziti - purici, capuse; sa nu ne miram daca animalutul nostru care isi petrece majoritatea timpului in casa va avea astfel de chiriasi nedoriti - puricii si capusele se pot lua foarte usor din iarba din parcuri, sau ii putem aduce in casa chiar noi! Este foarte important sa deparazitam cainele periodic, cu o frecventa crescuta in timpul verii, pentru ca altfel, pe langa inerentele afectiuni ale pielii prietenului nostru, riscam sa fim noi insine atacati de nesuferitele insecte.


Temperament
"Cainele seamana cu stapanul" nu este o zicala lipsita de sens; prietenul nostru se adapteaza personalitatii noastre, se umanizeaza. De la inceput este bine sa alegem o rasa al carei temperament se apropie de al nostru. O persoana agitata si activa are nevoie de un catel energic; o persoana calma are nevoie de un catel linistit. Uneori insa, contrastele se atrag - o persoana melancolica nu are decat de castigat daca isi alege un terrier zbuciumat si tonic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu