vineri, 14 februarie 2014

Ce presupune adoptia unui caine matur





Motivele pentru care va puteti gasi in situatia de a adopta un caine adult sunt diverse dar, in general, fie gasiti pe strada un caine pierdut de catre stapanii sai, fie va impresioneaza un maidanez simpatic, fie doriti sa participati la diversele programe de salvare a cainilor fara stapan si alegeti unul dintre sutele de caini din adaposturi. Indiferent care este motivul pentru care doriti sa adoptati un caine adult, trebuie sa fiti siguri ca luati decizia in cunostinta de cauza. Astfel, va vom prezenta mai jos argumentele pro si contra adoptiei unui caine matur.
ARGUMENTE PRO
  
Cainii adulti aflati in situatia in care fie si-au pierdut stapanul, fie au trecut prin orice alta trauma pe care o presupune viata pe strazi sunt in general dornici de siguranta si afectiune. In cazul in care "isi gasesc omul potrivit", care sa le poata oferi un adapost corespunzator, hrana si mai ales caldura si afectiune, acesti caini se ataseaza profund de stapan si ii ofera tot devotamentul de care sunt capabili.

In acelasi timp, prin adoptia unui caine fara stapan, puteti fi siguri ca ati salvat o viata care, in alte conditii, ar fi putut fi compromisa fie de un posibil accident, fie de o campanie desfasurata de edili si ati impiedicat ingrosarea randurilor de caini vagabonzi din orasul in care traiti.

 ARGUMENTE CONTRA

Un caine adult este deja "format" din punctul de vedere al comportamentului; trebuie sa luati in calcul faptul ca nu cunoasteti nimic din trecutul lui - nu stiti daca a fost sau nu educat sau socializat, nu stiti daca, desi bland fata de oameni in general, nu are manifestari agresive fata de alte animale si/sau fata de copii, nu ii cunoasteti reactiile fata de diverse situatii (teama de tunete, teama de apa, biciclisti etc.).

De asemenea, nu cunoasteti nimic despre starea reala de sanatate a cainelui in cauza. In general cainii gasiti pe strada sufera, datorita proastei alimentatii, de diverse afectiuni ale aparatului digestiv care se trateaza foarte greu sau, in multe cazuri, nu pot fi vindecate complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu