sâmbătă, 15 februarie 2014

Cainii care mananca iarba


Mancarea unui caine este deseori asociata cu imaginea unui os. Asa ca puteti fi destul de surprinsi cand vedeti un caine mancand altceva decat hrana de origine animala. Cainii mananca o varietate de plante, de la legume crude sau gatite la fire de iarba. Din aceasta lista, partea cu mancatul ierbii a nedumerit cei mai multi proprietari de animale de companie. Adevarul este ca pentru caini este absolut normal sa manance din cand in cand putina iarba si fac asta pentru niste motive intemeiate.

- Ajuta la digestie: acesta este cel mai intalnit motiv pentru care cainii mananca iarba. Studii stiintifice au demonstrat ca nu numai cainii ci si mare parte dintre animalele omnivore beneficiaza de pe urma hranirii cu iarba sau plante similare. Astfel, animalele reusesc sa elimine anumite enzime din stomac, proces care ajuta la digestie. Tocmai datorita efectelor benefice ale plantelor, la gradinile zoologice si in parcurile naturale animalele carnivore sunt hranite cel putin o data pe saptamana cu legume.


 - Valoare nutritionala: uneori, daca un caine nu primeste destule nutrimente esentiale din mancarea cumparata de stapan, se va orienta spre alte resurse de hrana pentru a-si satisface nevoile nutritionale. In aceste cazuri, cainii tind sa manance iarba pentru ca aceasta contine un important numar de nutrimente si minerale.

- Infrangerea unei boli: potrivit acestei teorii, daca un caine este bolnav sau s-a deranjat la stomac, va manca iarba foarte repede pentru a incerca sa vomite. Prin aceasta metoda cainele reuseste sa elimine din sistem microbul care provoaca afectiunea, fiind o cale prin care patrupedul incearca sa se vindece singur. Chiar si cand sunt sanatosi, cainii mananca iarba pentru a-si curata sistemul digestiv de resturi toxice si hrana nedigerata.



Modul in care un caine mananca iarba poate indica starea de sanatate a animalului. Daca patrupedul consuma iarba intr-un ritm normal inseamna ca o face doar pentru ca are nevoie de valoarea nutritionala a plantelor. In cazul in care cainele dumneavoastra se infuleca grabit cu iarba trebuie sa mergeti de urgenta cu animalul la un medic veterinar. Un pericol pentru cainii care se hranesc din cand in cand cu iarba il reprezinta si substantele cu care plantele sunt stropite de catre oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu