vineri, 14 februarie 2014

Golden Retriever




Golden Retriever este o rasa de caini crescuti initial pentru vanatoare in zonele paduroase sau in apropierea lacurilor din Scotia. Avand in vedere rolul pe care acesti caini il aveau in partidele de vanatoare (recuperarea vanatului), Golden Retriever-ii au o gura dezvoltata pentru a nu provoca rani suplimentare animalului impuscat si o afinitate deosebita pentru apa. Inteligenta si versatilitatea acestor caini au fact ca activitatile in care sunt folositi sa se diversifice cu timpul. Astfel, Golden Retriever-ii sunt dresati pentru a depista droguri, pentru a gasi si salva oameni sau pentru a fi folositi in terapia cu animale. Acesti caini au o dorinta deosebita de a face pe plac stapanului si se numara printre cele mai populare rase de caini din lume.



Istorie

Golden Retriever-ii au fost crescuti prima data in oraselul Cannich, de langa lacul Affric din Scotia. Multi ani la rand a existat o controversa legata de rasele din care au rezultat Golden Retriever-ii. Printre primele mituri legate de originea acestor caini se referea la faptul ca Golden Retriever-ii provin dintr-un lot de caini ciobanesti adusi in Marea Britanie de o trupa de circ din Rusia. Dezvoltarea armelor de foc incepand cu secolul al XIX a facut ca tot mai multe pasari care erau vanate de la mare distanta sa fie greu de recuperat de catre vanatori. Dupa ce dresajul pentru recuperarea vanatului a esuat in cazul raselor folosite deja la vanatoarea de iepuri si vulpi, a devenit evident faptul ca era nevoie de o rasa de caini care sa fie specializata doar in recuperarea vanatului inaripat.


Aspect
Primele exemplare de Golden Retriever au rezultat din incrucisarea unui retriever cu par lung de culoare galbena cu o femela de Tweed Water Spaniel cu par scurt (o rasa disparuta acum dar foarte populara la mijlocul anilor 1800). Rasa moderna e evoluat dintr-un program de incrucisari care a mai inclus si exemplare de Irish Setter,Bloodhunt  si Newfoundland. Golden Retriever-ii au fost aceptati de Kennel Club-ul Britanic in 1903 si primele exemplare au fost inscrise la expozitii de profil incepand cu 1908. Recunoasterea in Canada a venit in 1881 iar in Statele Unite ale Americii in anul 1894. 

 Golden Retriever este un caine de talie medie spre mare. Corpul este musculos si bine proportionat. Capul este lat iar nasul este negru sau maroniu. Ochii sunt ovali, de culoare inchisa, cu o privire ce denota siguranta. Urechile de marime medie sunt lasate pe langa cap. Coada groasa, de lungime medie, este purtata ridicata dar nu mai sus de linia spatelui. Blana este moale si impermeabila, iar firele de par sunt drepte sau ondulate. Pe gat, abdomen, picioare, piept si coada blana este mai lunga. Parul poate avea diferite nuante de auriu, existand exemplare care au si o pata alba pe piept. Un Golden Retriever mascul poate avea la maturitate o inaltime de 60 de centrimetri in timp ce femela poate atinge la greaban 56 de centrimetri. Greutatea medie a acestor caini este de 30 de kilograme.


Temperament

Temperamentul cainilor Golden Retriever reprezinta una dintre principalele motive pentru care aceasta rasa este atat de populara. Nu se ataseaza de o singura persoana si se inteleg la fel de bine si cu membrii familiei cat si cu strainii. Aceasta caracteristica face ca Golden Retriever-ii sa nu fie recomandati pentru paza. Manifestarile de violenta fata de oameni sau animale sunt de neacceptat pentru Golden Retriever iar timiditatea sau nervozitatea nu caracterizeaza deloc aceasta rasa. Un Golden Retriever trebuie sa fie calm, foarte inteligent si sa caute permanent multumirea stapanului.

Cainii din rasa Golden Retriever sunt recunoscuti pentru rabdarea pe care o au cu copiii. Golden Retriever-ii se pot concentra foarte bine asupra diferitelor sarcini pe care le primesc si vor munci pana la epuizare. Astfel ca proprietarii acestor caini trebuie sa fie atenti sa nu-si solicite fizic prea mult animalul de companie. Metodele de dresaj prea ferme nu sunt necesare in cazul Golden Retriever-ilor pentru ca aceste patrupede invata orice comanda fara prea mult efort. Femelele sunt cunoscute ca foarte bune mame pentru pui din alte specii.


Particularitati

Blana unui Golden Retriever trebuie periata regulat. Acesti caini adora sa alerge, sa inoate si sa recupereze diferite jucarii. Miscarea regulata este necesara si pentru ca Golden Retriever-ii pot deveni supraponderali. Se adapteaza foarte bine si la viata de apartament insa ii trebuie asigurata destula miscare. In ceea ce priveste sanatatea, Golden Retriever-ii nu sunt predispusi la multe afectiuni. Totusi, cele mai intalnite boli la acesti caini sunt: torsiunea gastrica, displazia de sold, epilepsia, cataracta si diabetul. Media de varsta a Golden Retriever-ilor este de 12 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu