sâmbătă, 15 februarie 2014

Un caine cu temperament submisiv?





Temperamentul submisiv este usor de recunoscut la cainele adult, deoarece acesta se va manifesta in consecinta, adoptand posturi submisive fata de stapani, cei pe care ii considera a fi mai sus in "ierarhia sociala a haitei" si fata de animalele care manifesta tendinte dominante. La pui, primele semne sunt faptul ca acesta urmeaza omul care il cheama, se rastoarna singur pe spate, cu burtica in sus, cand este mangaiat, fara a se zbate sau a incerca sa muste. De asemenea, in timpul jocului, cu o persoana sau cu fratii lui, adopta o postura in care pare mai mic (pe burta, cu urechile usor lasate sau cu partea din fata si labele lipite de sol si partea posterioara in sus) si de multe ori isi expune burtica sau sta pe spate cu coada intre picioare.

Nu vom confunda temperamentul submisiv cu comportamentul submisiv afisat de caine fata de stapan, pe care il recunoaste, prin educatia primita si atitudinea ferma a acestuia, ca lider alfa - un caine cu temperament dominant se manifesta adesea submisiv fata de stapanul sau si dominant fata de alte persoane sau animale. Un caine cu temperament submisiv se manifesta in consecinta fata de majoritatea celor cu care interactioneaza, oameni sau animale.



Daca aveti un caine cu temperament submisiv ati observat, desigur, felul in care reactioneaza cainele cand se apropie cineva de el - in asteptarea mangaierii sau pentru a-si exprima supunerea in cazul in care se asteapta la o "corectie" (verbala sau fizica), un caine cu temperament submisiv va adopta intai o postura de supunere, asezandu-se in asa fel incat sa para cat mai mic, va lasa urechile pe spate iar expresia fetei va fi una rugatoare. Daca apropierea este mai mare si contactul fizic este inerent, cainele se va rasuci pe spate, cu picioarele in sus, expunandu-si complet cea mai sensibila zona a corpului - burta, in postura in care este vizibil cel mai lipsit de aparare, pentru a-si exprima supunerea totala; daca se asteapta la o mangaiere, va da usor din varful cozii; daca se asteapta la o corectie, coada se va curba intre picioare, peste zona genitala.
Un caine cu temperament submisiv va evita contactul cu ochii persoanei sau animalului cu care interactioneaza, preferand sa isi tina urechile usor date pe spate si coada cat mai coborata, aproape intre picioare.
Unele manifestari submisive pot fi foarte neplacute pentru stapan; astfel, cainele submisiv poate urina de frica, in cazul in care se asteapta sa fie pedepsit sau certat sau in cazul in care interactioneaza cu un animal mai mare, agresiv sau cu temperament vadit dominant, dar si de bucurie - la vederea stapanului, de exemplu - in orice loc se gaseste, fara sa tina cont de educatia primita in acest sens. In general, aceste manifestari nu pot fi remediate decat prin evitarea pe cat posibil a factorilor care genereaza reactia respectiva a cainelui, cu multa rabdare si afectiune din partea stapanului.Daca aveti copii mici si aveti intentia de a adopta un caine, cel mai indicat este sa alegeti o rasa cu potential submisiv sau echilbrat, evitand rasele cunoscute pentru preponderenta reprezentantilor lor dominanti (Rottweiler, Schnauzer, Dobermann, Ciobanesc German etc.) si sa va asigurati ca ati testat puiul inainte de a-l achizitiona, pentru a descoperi eventuale tendinte agresive sau dominante.
Facem aceasta recomandare deoarece un caine cu temperament submisiv va fi arareori posesiv in ceea ce priveste vasul cu mancare, jucaria preferata sau locul de pe canapea si nu se va manifesta agresiv in incercarea de a si le apara. De obicei, un astfel de caine cedeaza in fata oricarui potential pretendent la mancarea, jucaria sau locul sau, preferand sa se indeparteze, cu o pozitie a corpului curbata, urechile usor date pe spate si uneori cu coada intre picioare, de obiectul "disputei". Astfel, copiii dumneavoastra vor fi in siguranta in preajma cainelui si riscul ca acestia sa fie muscati sau agresati in vreun fel de catre caine este mult diminuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu