sâmbătă, 15 februarie 2014

Border Collie - un prieten plin de energie




Border Collie este un caine ciobanesc, cu originea in Marea Britanie. Cainii din rasa Border Collie sunt considerati printre cele mai inteligente animale de companie. La inceput, acesti caini au fost crescuti pentru viata la ferma si pazitul turmelor. Astazi sunt folositi in principal la cautarea persoanelor disparute, in misiunile de salvare din zonele muntoase si la detectarea urmelor dupa miros. Border Collie trebuie sa beneficieze de foarte mult exercitiu fizic si stimulare mentala in activitatile zilnice.


Istorie

Cainii Border Collie sunt descendentii unor ciobanesti din zona de granita dintre Scotia si Anglia. Rasa a aparut aproximativ in secolul al XVIII-lea si a primit numele actual in 1915, pentru a se diferentia de rasa traditionala de Collie, recunoscuta de Kennel Club-ul britanic in 1860. Multe
dintre cele mai bune exemplare de Border Collie il au ca stramos comun pe Old Hemp, un caine tricolor, care s-a nascut in septembrie 1893. 
 
 Aspect

Cainii din rasa Border Collie sunt de talie medie, fara vreo caracteristica exagerata. Corpul este bine proportionat, echilibrat si agil. Blana este moale iar cainele nu pierde foarte mult par in perioada de naparlire. Cele mai intalnite combinatii de culori ale blanii sunt alb cu negru sau
rosu cu alb. Totusi, exista si exemplare cu o singura culoare a blanii. Culoarea ochilor poate varia de la maro la albastru, fiind destul de intalnite si cazurile in care fiecare ochi are o culoare diferita. Si urechile cainilor Border Collie pot fi destul de variate - unele exemplare pot avea urechi ridicate permanent in timp ce altele le pot avea lasate complet. Masculii sunt mai mari decat femelele, putand ajunge la 55 de centrimetri inaltime. Un Border Collie matur cantareste, in medie, 20 de kilograme.


Temperament

Un Border Collie urmareste permanent sa-si multumeasca stapanul. Este un caine care se ataseaza foarte puternic de oamenii din jurul lui, insa nu suporta sa fie bruscat de necunoscuti. Acesti caini sunt recomandati oamenilor care sunt capabili sa le ofere foarte multa atentie si miscare. Cainii Border Collie se simt cel mai bine cand au o treaba de facut si devin apatici daca mintea nu le este mereu ocupata. De multe ori, acesti caini vor incerca sa-si indrume stapanii muscandu-i usor de glezne. Avand in vedere temperamentul lor foarte energetic, cainii Border Collie nu sunt recomandati stapanilor cu copii mici. Multi caini din aceasta rasa sunt abandonati la adaposturi pentru ca stapanii i-au ales pentru aspectul si inteligenta lor, fara sa fie pregatiti pentru nevoile acestor patrupede.


Caracteristici

Cele mai intalnite boli la aceasta rasa sunt displazia de sold si epilepsia. Acesti caini traiesc in medie 12 ani si cea mai intalnita cauza a mortii este cancerul (in 23% din cazuri). Totusi, cainii Border Collie sunt recunoscuti pentru rezistenta si sanatatea lor. O femela poate purta intre patru si opt pui la o singura sarcina. Avand in vedere ca un Border Collie nu este pretentios in ceea ce priveste mancarea, intretinerea unui astfel de caine nu este deloc scumpa. Totusi, in primele luni de viata, hrana adecvata poarta un rol esential in evitarea posibilelor viitoare probleme de sanatate. Cainii din rasa Border Collie au nevoie de cel putin doua ore de exercitii fizice pe zi. Aceste patrupede sunt mereu alerte si gata de miscare, fiind printre cele mai usor de dresat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu