vineri, 14 februarie 2014

Cum tratam latratul excesiv al cainelui




Cainele comunica prin latrat. Fie ca va avertizeaza ca cineva este in apropiere sau ca va anunta ca ii este foame, acesta este principalul mod in care patrupedele isi exprima o dorinta sau un instinct. Este posibil ca latratul sa fie si o maniera de comunicare cu alti caini. De asemenea, unele rase au fost crescute pentru a latra, ca cele de vanatoare sau paza. Totusi, achizitionarea unui caine dintr-o alta rasa nu garanteaza evitarea problemelor cu latratul excesiv.


Cainii sunt animale foarte sociale si simt permanent nevoia sa fie alaturi de "haita" lor. Pe cale de consecinta, patrupedele lasate afara sunt foarte predispuse la problemele legate de latrat. Una din cauzele latratului excesiv la caini este plictiseala asa ca este bine sa cresteti durata si frecventa perioadelor in care va jucati sau alergati alaturi de patrupedul dumneavoastra. De asemenea, cainii care latra la toate persoanele care se plimba prin fata curtii pot crede ca au speriat trecatorii si vor continua sa latre la oricine. Unii caini vor latra cand sunt stresati sau la cel mai mic zgomot.

 Daca latratul este o manifestare normala a cainilor atunci latratul excesiv trebuie abordat de catre stapan cu o atitudine ferma pentru a regla acest comportament deviant. Latratul este un obicei foarte greu de schimbat la caini, insa nu trebuie sa exageram cu masurile impotriva excesului de galagie. Unii "experti" recomanda folosirea zgarzilor care provoaca socuri electrice atunci cand animalul latra. Insa probabil nu va doriti un caine mut sau care sufera. Trebuie sa identificati situatiile in care cainele latra excesiv si sa incercati evitarea acestora sau schimbarea modului in care cainele reactioneaza in aceste circumstante.

O greseala foarte intalnita la cei care vor ca animalele lor de companie sa latre mai putin este ca incearca sa-si linisteasca patrupedul tocmai atunci cand acesta latra. Ideea este sa respectati dorinta cainelui (sa iasa afara sau sa va jucati cu el) doar dupa ce acesta a incetat sa latre. Daca a-ti cedat si a-ti lasat cainele afara pentru ca nu mai suportati galagia trebuie sa stiti ca a-ti incurajat foarte mult in mintea cainelui relatia dintre dorinta si latrat. Acest comportament deviant se va agrava pe masura ce cainele va insista din ce in ce mai mult sa obtina ceva folosindu-se de latrat. In cazul in care rezistati tentatiei de a raspunde galagiei facuta de patruped, acesta va renunta in cele din urma la obiceiul sau. Asteptati pana cand este tacut pentru cateva secunde dupa care respectati-i dorinta, nu inainte de a-l lauda. Nu incercati sa corectati latratul excesiv prin pedepse. Aceasta metoda nu va face decat sa streseze si mai mult animalul.

Este esential sa evitati situatiile care fac cainele sa latre. Aceasta este, de fapt, cea mai simpla solutie. Daca patrupedul dumneavoastra latra la trecatori sau la masini, gasiti un mod in care animalul sa nu mai vada strada (tineti draperiile trase sau duceti cainele intr-o alta parte a casei). Scopul este sa modificati ambianta pentru a indeparta orice ar stimula cainele sa latre. Plimbati cainele in cat mai multe locuri noi si rasplatiti-l pentru un comportament adecvat. Puteti expune patrupedul in mod gradual la situatii care fac animalul sa latre si rasplatiti-l daca este calm si discret.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu