vineri, 14 februarie 2014

Yorksire Terrier-un mic companion neinfricat




Yorkshire Terrier este o rasa de caini de mici dimesiuni, aparuta in Anglia secolului al XIX-lea. Caracterele definitorii ale acestei rase sunt statura redusa si parul lung. Daca la inceput Yorkshire Terrier-ii erau folositi pentru vanarea sobolanilor, la sfarsitul Epocii Victoriene acest adorabil catel a devenit un foarte popular animal de companie. Numele rasei a fost initial "Broken-haired scotch terrier" dar in a doua jumatate a secolului XIX-lea acesta s-a schimbat in "Yorkshire", dupa regiunea in care au fost crescute primele exemplare.


Istorie

La mijlocul anilor 1800, muncitori din Scotia au migrat in partea de nord a Angliei si au adus cu ei mai multe varietati de mici terrier-i pentru a vana sobolani. Putine date exacte se cunosc despre primele exemplare. Se presupune totusi ca rasa a aparut dupa imperecherea selectiva a terrier-ilor adusi din Scotia. Cu timpul, Yorkshire Terrier-ii au devenit din ce in ce mai populari si crescatorii au inceput sa participe cu acesti caini la expozitii de profil.

Primul exemplar vedeta a fost un mascul pe nume Huddersfiel Ben. Dupa acest caine au fost stabilite mare parte din standardele rasei actuale. Huddersfiel Ben, care a murit in 1871, era mai mare decat exemplarele din zilele noastre, insa prin programe de selectie, dimesiunile cainelui au fost reduse la nivelul actual.


Aspect

Yorkshire Terrier-ii cantaresc maxim 3.5 kilograme si au o blana lunga ce "curge" pe mijlocul capului, pe spate si coada. Cele mai multe exemplare au blana de culorile albastru-cenusiu inchis sau negru cu nuante de cafeniu. Capul cainelui este lat iar botul este de lungime medie. Ochii sunt negri sau caprui iar urechile de forma literei "V" sunt purtate ridicat. La inceputurile rasei, cozile cainilor erau taiate, insa astazi acestea sunt lungi si tinute putin deasupra nivelului spatelui. Ca in cazul majoritatii cainilor de agrement, standardele rasei sunt descrise cu precizie in ceea ce priveste culoarea blanii, proportiile si structura corpului. Expertii spun ca cel mai important lucru la acest caine este ca aspectul sau sa denote incredere in sine si un aer de importanta.


Temperament

"Personalitatea" ideala a unui Yorkshire Terrier nu ar trebui sa arate naivitatea caracteristica cainilor crescuti pentru a fi "tinuti in poala". Acest micut patruped este foarte inteligent si vioi. Facand parte din familia Terrier-ilor, acest patruped este neinfricat si poate fi agresiv cu cainii straini, indiferent de marimea acestora. Inteligenta peste medie a Yorkshire Terrier-lor face ca acesti caini sa poata fi dresati usor, insa in aceeasi masura, pot fi destul de incapatanati si obraznici. Yorkshire Terrir-ii sunt foarte buni pentru paza, fiind foarte alerti si gata oricand sa isi anunte stapanii cand se apropie un strain. Desi nu ezita sa muste daca sunt amenintati sau deranjati, micutii terrier-i pot fi invatati sa isi reprime acest instinct. Yorkshire Terrir-ii sunt foarte loiali si afectuosi, insa nu sunt recomandati familiilor cu copii mici.


Caracteristici

Parul lung al Yorkshire Terrir-ilor necesita ingrijire zilnica. Desi pot trai fara probleme alaturi de alte rase de caini, Yorkshire Terrir-ii nu ar trebui lasati singuri in preajma animalelor de companie mici, precum hamsterii sau porcusorii de Guineea. Mostenirea lasata de trecutul in care vanau sobolani poate reprezenta o amenintare pentru rozatoarele tinute pentru companie. Yorkshire Terrir-ii sunt predispusi la probleme dentare asa ca stapanul unui astfel de caine ar trebui sa se ingrijeasca mai des de dintii animalului de companie. Yorkshire Terrir-ii traiesc in medie 15 ani. Exemplarele extrem de mici au in general o speranta de viata mai mica pentru ca sunt predispuse la probleme de sanatate si pot fi raniti mult mai usor. Multi specialisti catalogheaza Yorkshire Terrir-ul ca fiind o rasa de caini hipoalergenica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu