sâmbătă, 10 mai 2014

Cainii sesizeaza nedreptatea!

National Geographic anunta ca cercetatori austrieci de la Universitatea din Viena specializati in comportamentul animalelor au observat in cadrul unui studiu ca si cainii poseda aptitudinea care se credea a fi proprie doar primatelor, adica maimutelor si omului, de a sesiza nedreptatea.

Unul dintre behavioristii austrieci care a luat parte la experiment, dr. Friederike Range a facut un experiment cu ajutorul a doi caini dresati "sa dea laba" la cerere. In cadrul experimentului, unul dintre caini primea ca recompensa o bucata de carnat iar celalalt nu era recompensat deloc. Cainele care nu a primit recompensa intai a fost nedumerit, apoi a observat ca celalalt caine este recompensat, ca in final sa refuze sa execute comanda. De indata ce recompensele au reinceput sa fie acordate "pe drept", adica pentru fiecare executie corecta a comenzii, cainele "recalcitrant" a reinceput sa coopereze.

Cu toate ca sesizeaza faptul ca sunt sau nu sunt recompensati pentru prestatie, cainii nu sunt totusi capabili sa faca si diferente calitative intre recompensele primite. Astfel, in cadrul unei alte etape a experimentului, cainele care a primit paine ca recompensa nu a sesizat diferenta si deci nu a fost deranjat de faptul ca celalalt caine primea bucatele de carnat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu