vineri, 14 februarie 2014

Ce inseamna un catel in curte?






Chiar daca vei tine catelul in curte si scapi astfel de problema parului de pe covor, totusi ar fi bine sa poti raspunde afirmativ la intrebarile de mai jos.

La unele dintre aspecte te-ai gandit, desigur, si tu - dar poate nu la toate.

Speram sa-ti fie de folos.
Ai in vedere un spatiu destinat catelului?
Chiar daca il tii in curte, este bine ca prietenul tau canin sa aiba o zona bine delimitata, in care sa se simta bine si in care sa se poata retrage atunci cand are nevoie de liniste si, in acelasi timp, sa nu te deranjeze pe tine sau pe cei care te viziteaza.


Esti pregatit(a) sa acorzi catelului timp si atentie zilnic?
Un catel de curte se plictiseste mai putin - mereu se intampla ceva interesant pe strada - mai trece o masina, o pisica... Dar, cu toate acestea, are nevoie de atentie, vrea sa se joace, incearca sa "povesteasca" ce i se intampla.


In plus, se va simti singur daca il lasi numai in curte. O idee buna este sa-i faci o "usa de catel", prin care sa poata intra cand esti acasa. Daca ti-e teama de hoti, poti sa incui usa de caine cand pleci de acasa.
Daca ai copii, sunt suficient de mari astfel incat prezenta cainelui sa nu fie un pericol pentru ei iar prezenta lor sa nu fie un pericol pentru caine?
Cainele de curte, oricat de multa grija aveti de el, poate avea paraziti, interni sau externi. Chiar si muscaturile "in joaca" pot fi periculoase - cainii nu stiu ca un copil este mai sensibil decat un semen al lor.

Copiii, daca sunt prea mici, nu sunt constienti ca un catel nu este o jucarie si il pot lovi sau chiar rani.
In cazul in care trebuie sa pleci pentru mai multe zile, catelul tau poate fi lasat in grija cuiva de incredere?
Este foarte neplacut sa ne programam concediul si sa ne intrebam in ultima clipa: "Cine o sa aiba grija de Bobita?", sau sa-l lasam singur cu 10 kilograme de "biscuiti de caine" si doua galeti de apa, si sa ne dorim sa-i fi putut da telefon ca sa vedem ce face!
Esti pregatit(a) sa-l auziti latrand in cele mai neasteptate momente?
Cainii latra de fiecare data cand simt ceva suspect sau cand aud alti caini latrand. Agresiv sau entuziast, latratul cainelui este foarte zgomotos si poate fi foarte neplacut, mai ales daca ne trezeste in mijlocul noptii.
Ai vecini care ar putea sa-ti faca probleme din pricina zgomotului?
Acest aspect este foarte important daca locuiesti intr-o zona aglomerata, intr-un apartament dintr-o casa sau dintr-un bloc. Este bine sa iei in considerare mai multe aspecte legate de vecinii tai - daca au copil mic, daca sunt in varsta, daca lucreaza de noapte, daca sunt de acord sa amenajezi un loc pentru caine in curtea comuna etc. In orice caz, inainte de a adopta catelul, este recomandabil sa ai o discutie preliminara cu vecinii tai.
Ramai in tara pentru cel putin 12 ani de acum inainte?
Cel mai greu este sa te desparti de prieteni. Pentru a evita despartirea, cea mai buna solutie in cazul in care parasesti tara pentru a te stabili in alta parte este sa il iei si pe prietenul patruped cu tine.
Insa, din pacate, in majoritatea tarilor aducerea animalelor din afara este o problema - anumite tari impun o perioada de carantina destul de mare - cateva luni, altele nu permit sub nici o forma importul de animale. Va trebui sa iei si acest aspect in calcul.
Ai amenajat un cotet adaptat taliei?

Chiar daca atunci cand il adoptam incape cu usurinta intr-o cutie de pantofi, catelul va deveni, in mai putin de un an, caine. Si va avea nevoie de o "locuinta" suficient de spatioasa.
Atunci cand prietenul nostru este de rasa, dimensiunea ideala a cotetului este usor de apreciat. Problema cea mai mare este estimarea acesteia cand avem de-a face cu un metis, care poate ramane "de buzunar" sau poate creste cat un ciobanesc! In acest caz este foarte util sa-i cunosti parintii, sau cel putin mama, pentru a sti, cat de cat, la ce sa te astepti.
Ai delimitat spatiul destinat catelului in partea din spate a curtii?
Imagineaza-ti ca mergi linistit(a), cu gandurile tale, pe o strada oarecare. Deodata, poarta pe langa care treci incepe sa se zbata cu zgomot si in spatele ei sta un "monstru fioros", nu neaparat foarte mare, dar care te latra cu pasiune.
Chiar daca patrupedul nu prezinta de fapt nici un pericol, reuseste totusi sa te sperie. Poate ca reactia ta ar fi in acest caz pasnica, dar nu toti oamenii sunt la fel - ar fi ingrozitor sa iti gasesti prietenul otravit intr-o dimineata pentru simplul motiv ca a speriat un biped fara constiinta.
Prin amenajarea unei zone din spatele curtii poti evita o multime de probleme, iar catelul isi va face in continuare datoria de paznic, fara a deranja pe nimeni.
Catelul are suficient loc sa se miste liber in spatiul ales?
Chiar daca are un temperament agresiv, nu este bine sa ne tinem prietenul la capatul unui lant. S-ar putea sa devina si mai agresiv si va fi, cu siguranta, trist. Asadar, trebuie amenajata o zona in care cainele sa aiba suficient spatiu de miscare - in acest scop ia in considerare talia si grupa din care face parte rasa aleasa si frecventa cu care intentionezi sa il scoti la plimbare!
Rasa aleasa se poate adapta la viata in aer liber?
In mod sigur un ciobanesc va fi in elementul lui in curtea ta; dar pentru un chihuahua delicat chiar si o zi mai friguroasa poate fi fatala!
In cazul in care il lasi liber in curte, gardul este suficient de inalt?
Mai ales in perioadele de rut, masculii au tendinta "sa-si ia coada la spinare" si sa se plimbe afara din curte in cautare de aventura! Si femelele pot avea aceleasi intentii. Astfel incat trebuie sa ne asiguram ca, pur si simplu, nu vor putea sa ne faca surprize: gardul trebuie sa fie suficient de inalt ca sa nu poata fi sarit, poarta trebuie sa se inchida bine - chiar sa se incuie (atentie, unii caini invata sa apese pe clanta) si trebuie sa avem grija sa "sigilam" orice loc prin care ar putea sa se strecoare afara. Chiar si asa, se poate ca intr-o dimineata sa gasim un "semitunel" proaspat sapat pe sub gard!
Zona rezervata catelului este complet separata de zona unde depozitati gunoiul?
Chiar daca sunt bine hraniti, cainii simt nevoia sa scotoceasca peste tot, mai ales daca "sursa" este la... indemana. Gunoiul este o sursa incredibila de boli, care mai de care mai neplacute, unele chiar mortale. Prin urmare, cainele nu trebuie sa aiba acces la locul de depozitare a gunoiului.

In plus, cainele nu are voie sa manance chiar orice - oase de pui, de exemplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu