sâmbătă, 15 februarie 2014

Anxietatea de separare la caini




Cainii sunt cele mai indragite animale de companie pentru ca sunt foarte sociabili, puternic atasati de stapanii lor si devotati. Totusi, aceleasi caracteristici contribuie la aparitia unei probleme de comportament foarte intalnita: anxietatea declansata de despartire. Pentru caini, "haita" inseamna supravietuire. Stapanii asigura un adapost, mancare, siguranta si ii ofera cainelui un rol in familie. Un caine separat de stapanul sau  se poate simti nesigur si stresat.

Un caine poate manifesta in mod natural anxietate atunci cand este separat de stapan dar exista si cazuri in care evenimente traumatice sau schimbari majore in viata patrupedului pot declansa aceasta problema de comportament. Cele mai intalnite semne ale starii de neliniste a cainelui sunt latratul excesiv, scheunatul, mestecatul obiectelor si urinarea in locuri nepermise din casa. Tineti minte ca stresul este o consecinta a atasamentului pe care animalul il simte fata de dumneavoastra iar toate stricaciunile pe care patrupedul le face nu reprezinta o "pedeapsa" pe care cainele vrea sa v-o aplice pentru ca ati plecat de langa el.

Cainii care mananca iarba


Mancarea unui caine este deseori asociata cu imaginea unui os. Asa ca puteti fi destul de surprinsi cand vedeti un caine mancand altceva decat hrana de origine animala. Cainii mananca o varietate de plante, de la legume crude sau gatite la fire de iarba. Din aceasta lista, partea cu mancatul ierbii a nedumerit cei mai multi proprietari de animale de companie. Adevarul este ca pentru caini este absolut normal sa manance din cand in cand putina iarba si fac asta pentru niste motive intemeiate.

- Ajuta la digestie: acesta este cel mai intalnit motiv pentru care cainii mananca iarba. Studii stiintifice au demonstrat ca nu numai cainii ci si mare parte dintre animalele omnivore beneficiaza de pe urma hranirii cu iarba sau plante similare. Astfel, animalele reusesc sa elimine anumite enzime din stomac, proces care ajuta la digestie. Tocmai datorita efectelor benefice ale plantelor, la gradinile zoologice si in parcurile naturale animalele carnivore sunt hranite cel putin o data pe saptamana cu legume.


 - Valoare nutritionala: uneori, daca un caine nu primeste destule nutrimente esentiale din mancarea cumparata de stapan, se va orienta spre alte resurse de hrana pentru a-si satisface nevoile nutritionale. In aceste cazuri, cainii tind sa manance iarba pentru ca aceasta contine un important numar de nutrimente si minerale.

- Infrangerea unei boli: potrivit acestei teorii, daca un caine este bolnav sau s-a deranjat la stomac, va manca iarba foarte repede pentru a incerca sa vomite. Prin aceasta metoda cainele reuseste sa elimine din sistem microbul care provoaca afectiunea, fiind o cale prin care patrupedul incearca sa se vindece singur. Chiar si cand sunt sanatosi, cainii mananca iarba pentru a-si curata sistemul digestiv de resturi toxice si hrana nedigerata.

Un caine cu temperament submisiv?





Temperamentul submisiv este usor de recunoscut la cainele adult, deoarece acesta se va manifesta in consecinta, adoptand posturi submisive fata de stapani, cei pe care ii considera a fi mai sus in "ierarhia sociala a haitei" si fata de animalele care manifesta tendinte dominante. La pui, primele semne sunt faptul ca acesta urmeaza omul care il cheama, se rastoarna singur pe spate, cu burtica in sus, cand este mangaiat, fara a se zbate sau a incerca sa muste. De asemenea, in timpul jocului, cu o persoana sau cu fratii lui, adopta o postura in care pare mai mic (pe burta, cu urechile usor lasate sau cu partea din fata si labele lipite de sol si partea posterioara in sus) si de multe ori isi expune burtica sau sta pe spate cu coada intre picioare.

Nu vom confunda temperamentul submisiv cu comportamentul submisiv afisat de caine fata de stapan, pe care il recunoaste, prin educatia primita si atitudinea ferma a acestuia, ca lider alfa - un caine cu temperament dominant se manifesta adesea submisiv fata de stapanul sau si dominant fata de alte persoane sau animale. Un caine cu temperament submisiv se manifesta in consecinta fata de majoritatea celor cu care interactioneaza, oameni sau animale.

Un caine cu temperament dominant?





Un caine cu temperament dominant?
Daca prietenul dumneavoastra canin protesteaza de fiecare data cand il dati jos de pe canapea, sau daca isi protejeaza jucariile aratandu-si coltii, ca sa nu mai vorbim de felul neprietenos in care va trateaza musafirii, atunci este foarte posibil ca temperamentul sau sa fie dominant iar educatia primita de la dumneavoastra sa nu fie potrivita cu temperamentul sau.

Desi, pentru caine, manifestarile sale dominatoare sunt foarte firesti, pentru oameni ele nu sunt acceptabile - un caine care latra (sau, in cel mai rau caz, chiar musca) vizitatorii sau chiar stapanii este catalogat ca agresiv si comportamentul sau este foarte greu de tolerat.


Ca si in cazul oamenilor, temperamentul este innascut - el nu poate fi schimbat, ci doar ameliorat, prin educatie. Un caine cu temperament dominant va incerca sa-si dovedeasca suprematia (sau sa si-o castige) cu orice ocazie, fie ca este vorba de protejarea vasului cu mancare sau a locului in care alege sa doarma.

Border Collie - un prieten plin de energie




Border Collie este un caine ciobanesc, cu originea in Marea Britanie. Cainii din rasa Border Collie sunt considerati printre cele mai inteligente animale de companie. La inceput, acesti caini au fost crescuti pentru viata la ferma si pazitul turmelor. Astazi sunt folositi in principal la cautarea persoanelor disparute, in misiunile de salvare din zonele muntoase si la detectarea urmelor dupa miros. Border Collie trebuie sa beneficieze de foarte mult exercitiu fizic si stimulare mentala in activitatile zilnice.

Ce inseamna un catel in casa?




Adoptia unui catel ne schimba viata - inainte de a face acest pas, trebuie sa ne asiguram ca suntem capabili sa facem fata unui astfel de angajament.

Este o decizie similara cu a hotari nasterea unui copil.

Mai jos gasesti o lista de intrebari (si motivele pentru care trebuie sa ti le pui), carora ar trebui sa le raspunzi afirmativ, pentru a fi sigur/a ca si tu si catelul va veti simti bine impreuna.
Ai in vedere un spatiu destinat catelului?
Ca si omul, cainele are nevoie de spatiul sau personal, de un "teritoriu" pe care sa-l poata apara, in care sa se simta bine si in care sa se poata retrage atunci cand are nevoie de liniste. Un cos adaptat taliei, plasat intr-o zona mai linistita a casei si o patura comoda ar fi o solutie ideala.


Esti pregatit(a) sa acorzi catelului timp si atentie zilnic?
Un catel e ca un copil; vrea sa se joace, incearca sa povesteasca ce i se intampla (mimica, ochii, coada, miscarile corpului sunt tot atatea mijloace de expresie), cauta atentia stapanului si este influentat de starile acestuia.

vineri, 14 februarie 2014

Nu doar oamenii imbatranesc






Si cei mai buni prieteni ai omului ajung la varsta a treia si, la fel ca si noi, au nevoie de o ingrijire speciala pentru a avea o batranete linistita si fara dureri. Un lucru important de retinut in stabilirea varstei de la care un caine poate fi considerat batran este talia acestuia, pentru ca cei de talie mare imbatranesc mai repede decat cei mici. Animalele sunt considerate a fi batrane in jurul varstei de 7-8 ani. Intr-un ritm mult mai rapid decat la oameni, cateii se transforma in caini si apoi in “batranei” care nu mai fug dupa bat sau minge ci prefera sa stea cuminti la picioarele stapanului.

Ce e de facut in aceste momente? In primul rand trebuie sa stiti ca au nevoie de o ingrijire diferita de cea de pana acum, dar si de foarte multa atentie si mult mai mult timp din partea dumneavoastra. Un aliat de nadejde va fi medicul veterinar, care va poate indruma si da sfaturi atat in ceea ce priveste alimentatia cat si regimul de miscare si, in caz de nevoie, medicamentatia.
In ceea ce priveste alimentatia, un caine in etate nu mai necesita acelasi aport caloric precum cel tanar. Ideala acum este o alimentatie saraca in grasimi. Trebuie sa stiti ca tot medicul veterinar va poate recomanda cea mai buna dieta pentru animalul de companie, deoarece catelusii au nevoie de mai multe calorii decat cainii batrani, in timp ce acestia din urma au nevoie de mai multe fibre si elemente esentiale, precum proteinele. Si asta pentu ca, pe masura ce inainteaza in varsta cainii se misca mai putin si mai incet, deci nu mai au nevoie de acelasi tip de mancare ca atunci cand erau tineri si foarte activi.

Sanatate




Desi ne place sa credem ca cei mai buni prieteni ai nostri sunt vioi si permanent in cautarea atentiei, si cainele nostru poate avea probleme de sanatate. Din fericire, pentru ca avem o relatie atat de veche si apropriata cu aceste animale, sanatatea cainelui domenstic este una dintre cele mai bine studiate capitole in medicina veterinara. Cele mai multe probleme de sanatate la caini sunt bolile infectioase iar studierea acestora este importanta, nu numai din punct de vedere al animalelor ci si din cel al riscurilor pentru sanatatea publica. Inmultirea selectiva bazata pe cosangvinizare a dus la aparitia a din ce in ce mai multe boli genetice. In aceasta sectiune vom afla despre cele mai intalnite boli de care pot suferi prietenii nostri patrupezi.

Ce presupune adoptia unui caine matur





Motivele pentru care va puteti gasi in situatia de a adopta un caine adult sunt diverse dar, in general, fie gasiti pe strada un caine pierdut de catre stapanii sai, fie va impresioneaza un maidanez simpatic, fie doriti sa participati la diversele programe de salvare a cainilor fara stapan si alegeti unul dintre sutele de caini din adaposturi. Indiferent care este motivul pentru care doriti sa adoptati un caine adult, trebuie sa fiti siguri ca luati decizia in cunostinta de cauza. Astfel, va vom prezenta mai jos argumentele pro si contra adoptiei unui caine matur.
ARGUMENTE PRO
  
Cainii adulti aflati in situatia in care fie si-au pierdut stapanul, fie au trecut prin orice alta trauma pe care o presupune viata pe strazi sunt in general dornici de siguranta si afectiune. In cazul in care "isi gasesc omul potrivit", care sa le poata oferi un adapost corespunzator, hrana si mai ales caldura si afectiune, acesti caini se ataseaza profund de stapan si ii ofera tot devotamentul de care sunt capabili.

In acelasi timp, prin adoptia unui caine fara stapan, puteti fi siguri ca ati salvat o viata care, in alte conditii, ar fi putut fi compromisa fie de un posibil accident, fie de o campanie desfasurata de edili si ati impiedicat ingrosarea randurilor de caini vagabonzi din orasul in care traiti.

 ARGUMENTE CONTRA

Un caine adult este deja "format" din punctul de vedere al comportamentului; trebuie sa luati in calcul faptul ca nu cunoasteti nimic din trecutul lui - nu stiti daca a fost sau nu educat sau socializat, nu stiti daca, desi bland fata de oameni in general, nu are manifestari agresive fata de alte animale si/sau fata de copii, nu ii cunoasteti reactiile fata de diverse situatii (teama de tunete, teama de apa, biciclisti etc.).

De asemenea, nu cunoasteti nimic despre starea reala de sanatate a cainelui in cauza. In general cainii gasiti pe strada sufera, datorita proastei alimentatii, de diverse afectiuni ale aparatului digestiv care se trateaza foarte greu sau, in multe cazuri, nu pot fi vindecate complet.

Mascul sau femela? Dilema celor care vor sa adopte un catel.





Un puiut nu va ramane puiut - el va creste "vazand cu ochii" si, in mai putin de un an, va avea atat proportiile cat si comportamentul si nevoile adultului. Pentru a alege in cunostinta de cauza si pentru a intelege responsabilitatile diferite pe care le presupune detinerea unui caine de sex mascul sau femel, iti prezentam in continuare cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte de a decide adoptia unui catel.
Femela
Femelele sunt mai atasate de stapan, mai prietenoase cu cei din familie, mai afectuase si mai grijulii, dar si mai circumspecte (chiar agresive) fata de straini, in special atunci cand au pui. Sunt mai ascultatoare si mai usor de dresat. Nu risti sa-ti pierzi catelusa in perioada caldurilor, deoarece aceasta nu pleaca in cautarea masculului (in timp ce masculul care simte o femela in calduri va ignora chemarile stapanului si va pleca in cautarea acesteia!).


Dezavantajul femelelor este faptul ca, odata cu inaintarea in varsta si cu numarul nasterilor, si in special daca nu fac suficienta miscare zilnic, se ingrasa.

In plus, in cazul animalelor de rasa, pentru a obtine dreptul de monta, femela trebuie sa fie arbitrata si sa aiba certificat de origine (pedigree) care sa "acopere" genealogia acesteia pe 3 generatii. Imperecherea trebuie facuta cu un mascul din aceeasi rasa, cu pedigree si drept de monta!

Ce inseamna un catel in curte?






Chiar daca vei tine catelul in curte si scapi astfel de problema parului de pe covor, totusi ar fi bine sa poti raspunde afirmativ la intrebarile de mai jos.

La unele dintre aspecte te-ai gandit, desigur, si tu - dar poate nu la toate.

Speram sa-ti fie de folos.
Ai in vedere un spatiu destinat catelului?
Chiar daca il tii in curte, este bine ca prietenul tau canin sa aiba o zona bine delimitata, in care sa se simta bine si in care sa se poata retrage atunci cand are nevoie de liniste si, in acelasi timp, sa nu te deranjeze pe tine sau pe cei care te viziteaza.


Esti pregatit(a) sa acorzi catelului timp si atentie zilnic?
Un catel de curte se plictiseste mai putin - mereu se intampla ceva interesant pe strada - mai trece o masina, o pisica... Dar, cu toate acestea, are nevoie de atentie, vrea sa se joace, incearca sa "povesteasca" ce i se intampla.

Vrei un catel dar nu te-ai hotarat asupra rasei? Afla ce ti se potriveste.





Alegerea unui catel depinde de mai multi factori, care tin in special de modul nostru de viata si de cat timp si resurse suntem pregatiti sa-i alocam zilnic.

Astfel, conteaza foarte mult daca adoptam un caine de talie mica sau de talie mare, un caine de paza si aparare sau unul de agrement, un caine cu par lung sau unul cu par scurt...

Si am putea continua lista la nesfarsit.

In continuare vom analiza impreuna cele mai importante "coordonate" de care trebuie sa tinem seama in momentul in care alegem rasa, in functie de talie, utilitate, lungimea parului si temperamentul viitorului nostru prieten canin.



Un catel de talie mica sau un catel de talie mare?
In momentul in care ii adoptam, toti cateii sunt mici si dragalasi, dar trebuie sa tinem seama de faptul ca vor creste intr-un an cat noi in 14, si asa vor ramane pana la sfarsitul vietii lor.

Rase de caini hipoalergenice




Rasele de caini hipoalergenice pot fi o varianta foarte buna pentru unii iubitori de animale care sufera de alergii. Niciun caine nu este in totalitate non-alergenic, dar unii caini provoaca mai putine alergii stapanilor. Chiar daca unele patrupede naparlesc putin sau chiar deloc si au mai putina "matreata" fata de alte rase, toti cainii, chiar si cei fara par vor avea tesut mort care se va imprastia in jurul lor, devenind o cauza a numeroase alergii. De obicei cainii fara par si cei al caror par creste continuu sunt cei mai hipoalergenici. Totusi, unele dintre aceste animale vor avea nevoie de un program strict de ingrijire. Unii oameni sunt alergici la saliva cainelui iar in acest caz nu exista diferente intre rasele de caini, ca potential factor de provocare al acestei alergii.

Oamenii cu alergii severe nu vor putea tolera chiar si cei mai hipoalergenici caini. Dar cei care au alergii mai usoare si iubesc cainii se pot gandi serios la unele rase. Inainte de a adopta un caine trebuie sa petrecem ceva timp in preajma cainilor din rasa la care ne-am hotarat, astfel incat sa ne dam seama daca suntem alergici pana sa luam animalul in ingrijire. Este bine de stiut totusi ca fiecare caine, indiferent de rasa, poate afecta in mod diferit o persoana alergica.

Ce caracter are catelul nostru - Testul Campbell





Cunoasterea caracterului puiului de caine este foarte importanta in stabilirea unei strategii de educare a patrupedului. Un caine submisiv va trebui sa fie dresat de o persoana calma si rabdatoare, in timp ce unul cu caracter domiant  va avea nevoie de o persoana care va sti sa-si arate si sa-si impuna autoritatea. Testarea psihologica a cainilor se face inca dinaintea primului razboi mondial. Daca la inceput evaluarea se facea doar in cazul cainilor utilitari, astazi un test psihologic poate fi facut cu orice caine in incercarea de a intelege cat mai bine nevoile si temperamentul patrupedului.

Un astfel de test psihologic pentru caini este Testul Campbell. Stapanul trebuie sa supuna catelul la acest test cand patrupedul are intre cinci si sapte luni. Puiul va fi dus intr-un loc pe care nu il cunoaste, unde nu sunt oameni si nu exista factori de intrerupere sau distragere a atentiei. In timpul testului nu trebuie sa recompensam catelul in niciun fel ci doar sa ii vorbim pe un ton normal. Testul urmareste cinci aspecte ale temperamentului unui caine (atractia sociala, reactia la diferiti stimuli, reactia la obligatii, controlul social, opunerea la ridicare) iar raspunsurile indica un tip anume de caracter.

Alegerea unui catel




In momentul in care ne hotaram sa alegem un catel trebuie sa ne punem mai multe intrebari in legatura cu asteptarile pe care le avem de la viitorul nostru prieten patruped. Atat pentru binele nostru cat si al cainelui, trebuie sa aflam ce ne dorim de fapt. Vrem un caine de talie mare sau mica? Cat spatiu avem la dispozitie? Cat de dispusi suntem sa facem exercitii fizice cu cainele? O alta intrebare esentiala este "unde va trai cainele?".

Limbajul trupului la caini





Daca stim sa citim limbajul corpului unui caine reusim sa intelegem animalul, sa-i apreciem atitudinea si sa-i anticipam urmatoarea miscare. Deoarece sunt necuvantatoare, cainii "vorbesc" prin limbajul trupului. De fapt vocalizarea, in cazul cainelui, are un rol secundar fata de mesajele pe care le poate transmite cu trupul sau. Odata ce invatam tipurile de baza ale limbajului miscarilor unui caine, putem sa observam modul in care aceste patrupede interactioneaza cu oamenii sau cu alte animale. De asemenea, intelegerea limbajului gestual in cazul cainelui ne poate ajuta sa ne protejam pe noi si pe cainii nostri de situatii periculoase, sa usuram procesul de dresaj sau in identificarea unor probleme de comportament.

Cum tratam latratul excesiv al cainelui




Cainele comunica prin latrat. Fie ca va avertizeaza ca cineva este in apropiere sau ca va anunta ca ii este foame, acesta este principalul mod in care patrupedele isi exprima o dorinta sau un instinct. Este posibil ca latratul sa fie si o maniera de comunicare cu alti caini. De asemenea, unele rase au fost crescute pentru a latra, ca cele de vanatoare sau paza. Totusi, achizitionarea unui caine dintr-o alta rasa nu garanteaza evitarea problemelor cu latratul excesiv.

Căţeluşii care întâmpină prin sărituri insistente




Pentru a va invata catelul sa nu sara pe picioarele dumneavoastra cand ajungeti acasa este nevoie de disciplina, in special din partea stapanului. Mai intai, trebuie sa intelegeti de ce patrupedul sare. Contactul vizual este una dintre metodele de baza ale comunicarii canine. Ochii nostri se afla deasupra lor, asa ca, pentru a ne intampina cum trebuie, cainii incearca sa ajunga la nivelul ochilor stapanului. Saritul excesiv al cainelui ignorat sau chiar incurajat de stapan va duce la incidente nedorite in care patrupedul matur va sari pe orice persoana pentru a-i atrage atentia.

Dresaj şi comportament canin- cum dresezi un caine




Dresajul cainelui inseamna procesul prin care un caine este invatat sa execute anumite comenzi pe care este antrenat sa le inteleaga. Cainii salbatici sunt animale care traiesc in haita, avand un comportament foarte social.

Labradorul - putere si inteligenta



Labradorul este una dintre cele mai populare rase de caini din intreaga lume. Pe langa rolul de animal de companie, acesti caini sunt folositi in foarte multe tari si pentru prinderea infractorilor sau asistenta persoanelor suferinde. Labradorii sunt gentili, inteligenti si plini de energie, fiind recomandati persoanelor de orice varsta. Aceasta rasa, cunoscuta si sub numele de Cainele Sfantului Ioan, isi are originele in Canada, unde era folosit la prinderea pestilor

Yorksire Terrier-un mic companion neinfricat




Yorkshire Terrier este o rasa de caini de mici dimesiuni, aparuta in Anglia secolului al XIX-lea. Caracterele definitorii ale acestei rase sunt statura redusa si parul lung. Daca la inceput Yorkshire Terrier-ii erau folositi pentru vanarea sobolanilor, la sfarsitul Epocii Victoriene acest adorabil catel a devenit un foarte popular animal de companie. Numele rasei a fost initial "Broken-haired scotch terrier" dar in a doua jumatate a secolului XIX-lea acesta s-a schimbat in "Yorkshire", dupa regiunea in care au fost crescute primele exemplare.


Istorie

La mijlocul anilor 1800, muncitori din Scotia au migrat in partea de nord a Angliei si au adus cu ei mai multe varietati de mici terrier-i pentru a vana sobolani. Putine date exacte se cunosc despre primele exemplare. Se presupune totusi ca rasa a aparut dupa imperecherea selectiva a terrier-ilor adusi din Scotia. Cu timpul, Yorkshire Terrier-ii au devenit din ce in ce mai populari si crescatorii au inceput sa participe cu acesti caini la expozitii de profil.

Primul exemplar vedeta a fost un mascul pe nume Huddersfiel Ben. Dupa acest caine au fost stabilite mare parte din standardele rasei actuale. Huddersfiel Ben, care a murit in 1871, era mai mare decat exemplarele din zilele noastre, insa prin programe de selectie, dimesiunile cainelui au fost reduse la nivelul actual.


Aspect

Yorkshire Terrier-ii cantaresc maxim 3.5 kilograme si au o blana lunga ce "curge" pe mijlocul capului, pe spate si coada. Cele mai multe exemplare au blana de culorile albastru-cenusiu inchis sau negru cu nuante de cafeniu. Capul cainelui este lat iar botul este de lungime medie. Ochii sunt negri sau caprui iar urechile de forma literei "V" sunt purtate ridicat. La inceputurile rasei, cozile cainilor erau taiate, insa astazi acestea sunt lungi si tinute putin deasupra nivelului spatelui. Ca in cazul majoritatii cainilor de agrement, standardele rasei sunt descrise cu precizie in ceea ce priveste culoarea blanii, proportiile si structura corpului. Expertii spun ca cel mai important lucru la acest caine este ca aspectul sau sa denote incredere in sine si un aer de importanta.


Temperament

"Personalitatea" ideala a unui Yorkshire Terrier nu ar trebui sa arate naivitatea caracteristica cainilor crescuti pentru a fi "tinuti in poala". Acest micut patruped este foarte inteligent si vioi. Facand parte din familia Terrier-ilor, acest patruped este neinfricat si poate fi agresiv cu cainii straini, indiferent de marimea acestora. Inteligenta peste medie a Yorkshire Terrier-lor face ca acesti caini sa poata fi dresati usor, insa in aceeasi masura, pot fi destul de incapatanati si obraznici. Yorkshire Terrir-ii sunt foarte buni pentru paza, fiind foarte alerti si gata oricand sa isi anunte stapanii cand se apropie un strain. Desi nu ezita sa muste daca sunt amenintati sau deranjati, micutii terrier-i pot fi invatati sa isi reprime acest instinct. Yorkshire Terrir-ii sunt foarte loiali si afectuosi, insa nu sunt recomandati familiilor cu copii mici.


Caracteristici

Parul lung al Yorkshire Terrir-ilor necesita ingrijire zilnica. Desi pot trai fara probleme alaturi de alte rase de caini, Yorkshire Terrir-ii nu ar trebui lasati singuri in preajma animalelor de companie mici, precum hamsterii sau porcusorii de Guineea. Mostenirea lasata de trecutul in care vanau sobolani poate reprezenta o amenintare pentru rozatoarele tinute pentru companie. Yorkshire Terrir-ii sunt predispusi la probleme dentare asa ca stapanul unui astfel de caine ar trebui sa se ingrijeasca mai des de dintii animalului de companie. Yorkshire Terrir-ii traiesc in medie 15 ani. Exemplarele extrem de mici au in general o speranta de viata mai mica pentru ca sunt predispuse la probleme de sanatate si pot fi raniti mult mai usor. Multi specialisti catalogheaza Yorkshire Terrir-ul ca fiind o rasa de caini hipoalergenica.

Chihuahua-cel mai mic caine din lume




Cainii din rasa Chihuahua sunt incadrati in categoria "Companion and Toy" iar numele rasei provine de la cel mai mare stat care intra in componenta Mexicului, locul de origine al acestor patrupede. Ajutati de statura, cainii Chihuahua pot fi transportati cu usurinta si se adapteaza foarte repede la noi locuri. Desi reprezinta o rasa destul de veche, cainii Chihuahua au devenit foarte populari doar in secolul al XX-lea.

Golden Retriever




Golden Retriever este o rasa de caini crescuti initial pentru vanatoare in zonele paduroase sau in apropierea lacurilor din Scotia. Avand in vedere rolul pe care acesti caini il aveau in partidele de vanatoare (recuperarea vanatului), Golden Retriever-ii au o gura dezvoltata pentru a nu provoca rani suplimentare animalului impuscat si o afinitate deosebita pentru apa. Inteligenta si versatilitatea acestor caini au fact ca activitatile in care sunt folositi sa se diversifice cu timpul. Astfel, Golden Retriever-ii sunt dresati pentru a depista droguri, pentru a gasi si salva oameni sau pentru a fi folositi in terapia cu animale. Acesti caini au o dorinta deosebita de a face pe plac stapanului si se numara printre cele mai populare rase de caini din lume.

Cocker Spaniel Englezesc-Un companoin vesel si optimist




Cocker Spaniel Englezesc este o rasa de caini crescuti initial pentru vanatoarea pasarilor. Aceste patrupede sunt active si prietenoase, fiind una dintre cele mai populare rase de caini. Datorita caracterului optimist si a cozii aflata permanent in miscare, acesti caini sunt porecliti si "cockerii veseli". Denumirea de "cocker" vine de la faptul ca aceste patrupede erau folosite pentru vanatoarea sitarilor ("woodcock" - in limba engleza).